Nøtteallergi

mars 6, 2019 / no comments, on Informasjon, Allergi, Informasjon

Nøtteallergi er en av de vanligste matallergiene vi har. Allergien kan føre til svært alvorlige reaksjoner selv ved små mengder.

Definisjon

Vi har ingen gode tall på hvor mange som har nøtteallergi, men mye tyder på at stadig flere i Europa er allergiske mot nøtter. I USA reagerer 0,5 til 1 prosent av normalbefolkningen på nøtter.

Tall fra Sverige viser at rundt 15 til 18 prosent av voksne med bjørkepollenallergi også reagerer på blant annet hasselnøtt og mandel.

De fleste med nøtteallergi reagerer på hasselnøtt, valnøtt, cashewnøtt, mandel, pekannøtt og pistasjnøtt.

Nøtteallergi kan oppstå i alle aldre men er hyppigst hos store barn og voksne.

Årsak

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg nøtter vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe “de farlige stoffene”. Dermed utløses allergiske symptomer.Nøtt eller frø?

Botanisk sett er en nøtt en frukt med tørt og hardt skall, og med ett frø. Eksempelvis hasselnøtt. Mange frø dekkes av skall og kalles nøtter selv om de ikke botanisk sett defineres som nøtt. Det gjelder blant annet paranøtt og valnøtt. Mandel oppfattes ofte som nøtt men er en stenfrukt.

I EUs merkeregelverk for hvilke nøtter og frø som skal deklareres i mat inngår:

  • hasselnøtt
  • mandel
  • valnøtt
  • cashewnøtt
  • pekannøtt
  • pistasjnøtt
  • paranøtt
  • macadamianøtt

Muskatnøtt, muskat blomme og kokosnøtt er ikke i så nær familien med andre nøtter at de gir reaksjon hos nøtteallergikere. De inngår derfor heller ikke i EUs definisjon av nøtter.

Peanøtt er en belgvekst og defineres heller ikke som nøtt.